BUREK
Burek - Un câștigător absolut al gustului, o delicatesă preferată a gurmanzilor experimentați, cea mai populară mâncare din Balcani!
Revista Guardian din Marea Britanie a estimat că burekul este unul dintre primele 10 produse fast-food din lume!
Burek, ca și multe alimente din Balcani și din întreaga lume, are o istorie lungă, confuză și adesea de dispută. De obicei se spune că a apărut în Turcia, în timpul Imperiului Otoman, dar alţii se întorc și mai departe, spunând ca a fost populară în Roma antică.
De fapt, produsele de patiserie umplute datează din timpuri preistorice și în cele din urmă s-au răspândit în întreaga lume, motiv pentru care pot fi găsite în Anglia, samosas în India și empanadas pe peninsula iberică. Dar în țările odată atinse de Imperiul Otoman, versiunile de burek au o importanță deosebită, fiind consumate aproape zilnic. Din Africa de Nord, până în Asia Centrală, acest felde mâncare rămâne un aliment popular, de stradă.
Spre deosebire de paste, samosas și empanadas, alimentele derivate din börek turcesc aproape toate au o crustă subțire, sub formă de fulgi, mai degrabă decât un aluat mai solid. Dar asta nu înseamnă că cei conduși de otomani au fost conformi cu modul lor de a face börek. Turcia prezintă astăzi o mare varietate de forme, mărimi și umpluturi. În Tunisia și Algeria, umplutura include cel mai adesea ton, pentru că asta este principala lor mâncare.
În țările musulmane, carnea de vită tocată poate fi combinată cu miel, mai degrabă decât cu carne de porc. Israelienii folosesc adesea margarina, mai degrabă decât untul. Rezultatele finale sunt aproape toate recunoscute ca börek, dar fiecare este infuzată cu aromele, și cu tradițiile culturale ale unei anumite regiuni.
În 2012, când Lonely Planet a numit burekul ca fiind unul dintre primele 10 alimente stradale din lume, ei și-au recunoscut ubicuitatea pe tot cuprinsul Balcanilor, totuși aceasta a fost versiunea Bosniei pe care au lăudat-o. Nu există nicio îndoială că țara are în serios burek-making. Aluatul subțire este adesea înfășurat strâns în jurul umpluturii, mai degrabă decât aranjat într-o manieră alternativă, proces mult mai consumator de timp. Adesea se prepară ispod saca, care înseamnă literalmente "sub clopot", dar se referă la o tigaie gigantică din fontă cu un capac în formă de cupolă. Și mai degrabă decât să cerem burek-cu-carne sau burek-cu-brânză, în Bosnia burek este pur și simplu versiunea plină de carne, în timp ce toate celelalte au un nume specific, cum ar fi zeljanica menționată mai sus. Oamenii din Bosnia sunt mândri de această tradiție culinară și nu vor ezita să-ți ia brațul, trăgându-te la buregdzinica lor preferată.
Șopska, salata grecească sau Çopan; Köfte, Kebab sau Cevapcici, Pita, Burek și Börek. Sârbă și bosniacă, macedoneană și muntenegreană, bulgară și turcă, albaneză și caucaziană. Acestea sunt doar câteva dintre multe feluri de mâncare pregătite în versiuni diferite, între Klagenfurt și Istanbul, și câteva dintre multele limbi pe care le auzi în Balcani. Cuplul Lojze Wieser și Barbara Maier au acoperit mai mult de 5000 de kilometri în timpul unei călătorii în Balcani în 2008. Ei au descris impresiile lor într-o serie de zece părți în crossover-ul ziarului "Der Standard", aici fiind prezentate pentru prima oară ca o carte.
Burek – o metaforă culinară!
"Atât de simplu ca burek" este o expresie populară folosită de mulți tineri din Slovenia. În această carte, Jernej Mleku susține că adevărul este exact opusul. Burek este o placintă din aluat de patiserie umplut cu diverse umpluturi bine cunoscute în Balcani, dar şi in Turcia şi Orientul Apropiat, cu alte nume. În Slovenia, burecul a devenit o metaforă pentru Balcani și imigranții din republicile fostei Republici Socialiste Federale Iugoslavia. În Albania, acest Börek este numit byrek, burek sau lakror. În Kosovo și în alte câteva regiuni, este cunoscut și sub denumirea de "pite".